Stäng

Skapa perfekta kostupplägg

När man vänder sig till dig som är utbildad dietist eller kostrådgivare för att få hjälp med sin kost så förväntar man sig förstås professionella råd och dessutom gärna kostscheman med förslag på hur man ska äta för att få önskat resultat. Här får du tips för hur du kan göra för att skapa genomtänkta och uppskattade måltidsscheman med hjälp av Nutrition Data.

Ett enkelt sätt att skapa kostscheman till sina klienter är att använda de måltidsscheman som finns som standard i Nutrition Data som grund. Tycker du att de standardscheman som finns färdiga är perfekta för din kund så kan du förstås skicka dem direkt, men om det är något som du vill ändra så klickar du på ”Kopiera till nytt” och gör de förändringar som är lämpliga för just denna klient.

De måltidsscheman som du gjort till en klient kan du sedan i sin tur kopiera och förändra till nästa klient. Skapa gärna grupper med scheman så att du får struktur i arbetet. Då kan du även skicka ut en hel grupp scheman till din kund. (Läs mer under punkt 6 i manualen https://nutritiondata.se/manual/)


SKAPA KOSTSCHEMAN MED RECEPT SOM GRUND

En annan metod är att skapa måltidsscheman med recept från receptsamlingen som bas. Recepten du lägger i kostschemat blir länkar som klienten kan klicka på. Dessa måltidsscheman brukar vara mycket uppskattade och till värdefull hjälp för klienten när denne ska komma in i de nya matvanorna.

När du ska skapa måltidsscheman på detta sätt kan du gärna öppna två webbfönster och logga in i din admin i Nutrition Data på båda. Gå till menyvalet Recept/Receptsamling i ett webbfönster och till Scheman/Skapa måltidsscheman i det andra.

Om vi som exempel säger att din klient är glutenintolerant så börjar du med att klicka i kategorierna ”Frukost” och ”Glutenfritt” i receptsamlingen och klickar sen på sök. Här hittar du då olika lämpliga frukostar. Om du har lagt till egna recept med kategorier så kommer de att finnas med i sökresultaten.

I webbfönstret där du har framme ”Skapa måltidsscheman” så klickar du på frukost, söker efter det recept du valt ut och lägger till det i måltiden. Sen kompletterar du måltiden med lämpliga tillbehör, kanske en glutenfri macka, ett ägg eller en frukt för att få det perfekta näringsinnehållet till din klient. Därefter fortsätter du med lunch, middag och mellanmål på samma sätt.

Samtidigt som du lägger till recept och livsmedel i måltiderna så ser du näringsdiagrammen till höger och kan då enkelt få en bra näringsbalans som ger klienten bästa tänkbara kostupplägg.