Stäng

Manual

Här hittar du instruktioner i text och videos som visar hur Nutrition Data fungerar. Har du frågor så maila dem till support@nutritiondata.se

Börja med Kom-igång-videon

Om du är ny användare av Nutrition Data så rekommenderar vi att du börjar med att se denna video på 9 minuter. Den ger dig grunderna och gör det betydligt enklare att komma in i programmet.


NUTRITION DATA I MOBILEN

Dina klienter får tillgång till en app, men även du som är rådgivare kan använda mobilen till de flesta av funktionerna i din administration. Då öppnar du en webbläsare i mobilen, går till https://kost.nutritiondata.se/  och loggar in med dina vanliga inloggningsuppgifter. Spara sen sidan som genväg på skärmen. 

FRISÖKNING I MANUALEN

INNEHÅLL

Klienthantering
1. Viktig grundinformation
2a. Skapa klient och dela ut inloggning
2b. Anpassa klientens visning och rekommendationer
2c. Gruppera dina klienter
2d. Inaktivera och aktivera dina klienter
2e. Klientöversikten – så funkar den

Klientens kost, motion, näring
3. Kostregistrering
4. Klientens energibehov, PAL-värdet, motionsdagboken
5. Näringsanalys, sammanställning och dagsöversikt

Scheman
6a. Skapa och skicka måltidsscheman
6b. Ge flera alternativ för måltider i måltidsschemat
6c. Redigera eller radera skickade måltidsscheman
6d. Gör näringsanalys och skriv ut flera dagars måltidsscheman
7. Skapa och skicka motionsscheman

Träningsverktyget (ej i ND Kost)
8a. Skicka träningsprogram direkt
8b. Träningskalendern
8c. Skapa träningsprogram
8d. Skapa superset, triset, cirklar
8e. Skapa träningsupplägg
9a. Skapa egna övningar
9b. Skapa övningar med video

Kommunicera med klienten
10. Skicka och ta emot meddelanden

Recept (ej i ND Träning)
11. Skapa recept

Beräkning (ej i ND Träning)
12. Snabb näringsberäkning med jämförelse

Näringsdiagrammen (ej i ND Träning)
13. Genomgång av alla näringsdiagram

Livsmedel (ej i ND Träning)
14. Hitta näringsrika livsmedel
15. Skapa nya livsmedel

Anpassa appens utseende
16. Välj färgtema i appen och lägg till din logga.

1. Viktig grundinformation

NUTRITION DATA BESTÅR AV TVÅ DELAR

1. Den första delen är din administration där du hanterar dina klienter, gör snabba kostberäkningar som inte är knutna till någon klient, lägger till livsmedel, recept, scheman och träningsprogram, tar emot och skickar meddelanden samt ändrar dina inställningar. Hit kommer du direkt du loggat in.

2. Den andra delen är knuten till en klient. Här ser du din klients kostregistrering, gör en näringsanalys och ser vilka aktiviteter klienten utfört. Hit kommer du genom att gå till respektive klient och klicka på knappen ”Gå till klientens sida”. Observera att då förändras menyn i innehåll och färgen längst upp på sidan ändras från mörkgrön till röd.

 

Om du vill kan du kostregistrera åt klienten här, men vi rekommenderar att du istället delar ut en klientinloggning.  Klienten får då tillgång till en app där hen kan registrera måltider och aktiviteter, ta emot de måltidsscheman och träningsprogram du skickar ut. Ni kan också skicka meddelanden till varandra.

2. Skapa klient och dela ut inloggning

Används när du vill göra en analys av klientens mat- och motionsvanor och/eller vill dela ut måltidsscheman, recept och träningsprogram till klienten.

 

1. Gå till menyvalet Klienter och klicka på plusset.

2. Fyll i Namn/Id, ålder, kön, vikt, längd, PAL-värde och näringsintagsnorm. Det är uppgifter som är obligatoriska grunddata och behövs för att programmet ska visa korrekta rekommendationer. Tips på hur man väljer PAL-värde

 

Nästa steg är att välja inloggningsuppgifter så att klienten kan logga in på klientens version av programmet. Ett bra användarnamn är klientens e-postadress eller telefonnumret i och med att dessa alltid är unika, men du kan också ange en valfri bokstavs- eller sifferkombination.

Lösenordet behöver inte vara unikt och om du vill kan ange samma till alla klienter. När de ska aktivera sitt konto så får de välja ett eget lösenord.

OBS! Användarnamn och lösenord måste alltid anges även om inte klienten ska logga in.

Fyll i klientens e-postadress i rutan för meddelanden och välkomstmail och klicka på Spara.

Efter du sparat får du möjlighet att skicka ett välkomstmail till klienten. Klickar du på knappen (se nedan) så skickas ett automatiskt meddelande ut och klienten kommer då också att få välja sitt eget lösenord.

 

Om klienten av någon anledning inte får sitt välkommenmail så går det även bra att du ger klienten det användarnamn och lösenord du skrev in i rutan.

Appen Nutrition Data Kost & Träning

Dina klienter kan ladda hem appen Nutrition Data Kost & Träning från Google Play och från App Store.

Om klienten hellre vill använda datorn så hänvisa till inloggningssidan kost.nutritiondata.se.

En manual för klienter finns här:
nutritiondata.se/nutrition-data-kost-traning

Lägg gärna upp dig själv som låtsasklient och logga in i appen för att se hur det ser ut och fungerar.

————————–
FRÅGA: Varför ser det ut så här när jag lagt till ett lösenord och sparat?

Direkt du sparat lösenordet så döljs det av säkerhetsskäl. Det finns alltså där, men det syns inte. Om du vill ändra lösenordet så skriver du in något annat och sparar. Det nya lösenordet kommer då att sparas, men det kommer fortfarande inte att synas.

—————————–

Gå till klientens sida

När klienten är sparad kan du klicka på knappen Gå till klientens sida. Här kan du sedan se vad klienten registrerat och göra en näringsanalys. Om du själv vill kostregistrera åt klienten så gör du det här.

2b. Anpassa klientens visning och rekommendationer

(Denna funktion finns inte i ND Träning)

Det finns mängder med möjligheter att anpassa vad klienten ska se i appen och vilka rekommendationer klienten ska ha. Direkt du skapat klienten så kan du göra anpassningarna under klientens grunddata. Vill du göra det senare så hittar du ”Klientanpassningar” i Klientöversikten.

SCANNING AV LIVSMEDEL

Här bestämmer du om klienten ska få möjlighet att scanna EAN-koden på förpackningar för att enklare hitta livsmedel i kostdagboken.

Det du måste vara medveten om är att om du aktiverar scanning så kommer vissa näringsdiagram att visa fel värden. Det beror på att den databas som informationen hämtas från bara innehåller den näringsinformation som står på förpackningen.

Info som oftast finns med:
Kcal, protein, fett, kolhydrater, fibrer, mättat fett, sockerarter totalt och salt.

Info som oftast INTE finns med:
Vitaminer, mineraler, tillsatt socker samt innehållet av olika typer av fetter.

Klicka i rutan och spara om du vill att denna klient ska få tillgång till scanning.

Om du vill att alla klienter direkt ska få möjlighet att scanna så kan du ange det under menyvalet Inställningar och Klientinställningar

KALORIMÅL – ANGER KLIENTENS REKOMMENDERADE INTAG

Här anger du hur mycket mer eller mindre än energibehovet du tycker klienten ska äta. Klienten ser sedan Rekommenderat intag i appen.

Ändrar du inget får klienten rekommendationen att äta lika mycket som hen förbrukar. Väljer du exempelvis -500 kcal så kommer rekommenderat intag att visa 500 kcal mindre än energiförbrukningen. Väljer du +500 så visar rekommenderat intag 500 kcal mer än energiförbrukningen.

ENERGIFÖRDELNING OCH FETTSAMMANSÄTTNING

Här kan du välja vilken Energifördelning som du tycker klienten bör ha. Om du inte ändrar något så är rekommendationen enligt NNR 2023.

Tänk på att om du ändrar andelen fett så måste du även ändra under Fettsammansättning. Summan av mättat, enkelomättat och fleromättat fett ska vara samma som den totala energiprocenten fett.

Vill du ändra för alla klienter går du till menyvalet Inställningar och Rekommendationer.

KLIENTENS DIAGRAM OCH VISNING AV KCAL

Här kan du välja vilka diagram du vill att klienten ska se i sin inloggning i appen.

Du kan även välja att dölja det stora toppdiagrammet i appen eller helt ta bort visningen av energi (kcal) genom att klicka i respektive ruta.

Om du vill att alla klienter direkt när du skapar dem ska ha samma inställningar angående diagram m.m. så kan du ange det under menyvalet Inställningar och Klientinställningar.

KLIENTENS MENYVAL

Du kan också bestämma vilka menyval klienten ska se när hen loggar in i appen. Klicka ur de menyer du vill dölja och spara.

Om du vill att alla klienter direkt när du skapar dem ska ha samma menyval i appen så anger du det under Inställningar och Klientinställningar.

MÅTT

Här kan du lägga till kroppsmått som du tycker klienten bör mäta och skriva in. Klienten anger måtten i sin inloggning och får sen en graf som visar förändringen. Du kan även se den om du går in via knappen ”Gå till klientens sida”

 

Om du vill att alla klienter ska ha möjlighet att fylla i samma mått så kan du ange det under menyvalet Inställningar och Klientinställningar.

Glöm inte att klicka på Spara-knappen när du ändrat något!

2c. Gruppera dina klienter

När du skapat en klient så hamnar den under KLIENTER och Ej grupperade. Sortera gärna dina klienter i grupper så hittar du dem enklare.

  1. Klicka på knappen +Ny grupp
  2. Ge gruppen ett namn.
  3. Flytta din klient till gruppen genom att hålla muspekaren på symbolen med tre sträck framför namnet. Markera, dra och släpp.

2d. Inaktivera och aktivera dina klienter

Du inaktiverar dina klienter genom att klicka på pausknappen som ligger strax till höger om namnet på klienten. För att aktivera klienten igen så klickar du på playknappen.

RADERA KLIENTEN

Du kan också radera klienten helt. Då går du till Klientöversikten och klickar på pilen längst till höger så du får fram rubrikerna där under. Klicka sen upp Grunddata.

 

Scrolla nedåt under Grunddata tills du hittar Radera klient.

 

2e. Klientöversikten – så funkar den

Klientöversikten gör att du enkelt och snabbt kan hålla koll på dina klienter. Här kan du se en video som visar hur det fungerar.

 

3. Kostregistrering

(Denna funktion finns inte i ND Träning)

Används för att kunna analysera en klients energi- och näringsintag. Låt gärna klienten kostregistrera och fokusera själv på att analysera och ge råd.

Registrera måltider i appen

I videon ser du hur det ser ut när klienten registrerar sina måltider i appen.

Registrera måltider på klientens sida

1. Gå till menyvalet Klienter och välj en klient, alternativt skapar du en ny klient.

2. Klicka på knappen Gå till klientens sida.

3. Gå till menyvalet Dagbok och Lägg till mat. Dagens datum visas som standard, om det är fel så klicka på kalendersymbolen och ändra.

4. Välj måltid.

5. Skriv in det livsmedel du söker i sökrutan, klicka på det alternativ som passar bäst och ändra mängd och enhet. Klicka på Lägg till.

Du ser hur måltiden byggs upp på höger sida av skärmen. Där kan du sen ändra tid för måltiden genom att klicka på tiden och ändra mängd för livsmedlet genom att klicka på livsmedlets namn. Du kan också spara måltiden som favorit och ladda upp en bild av måltiden.

Du hittar näringsdiagram för just denna måltid under måltiden.

6. När måltiden är klar klickar du på tillbakapilen. Välj sen en ny måltid tills hela dagens mat är registrerad.


TIPS FÖR SNABBARE KOSTREGISTRERING

När du ska registrera flera dagars mat på samma klient så finns genvägar som gör att det går snabbt och enkelt.

a) Tidigare valda livsmedel

Under sökrutan ligger de 20 senaste livsmedel du registrerat tidigare och du kan enkelt välja dem om klienten ätit helt eller delvis samma sak. Klicka på plusset så läggs de till i måltiden.

b) Favoritmåltider

Under knappen Favoriter hittar du de måltider du sparat som favoritmåltider. Lägg till dem genom att klicka på plusset.

 

När du vill avsluta arbetet med denna klient klickar du på krysset uppe i den röda kanten bredvid klientens namn/id.

 

4. Klientens energibehov – det viktiga PAL-värdet

Energibehovet i Nutrition Data baseras på vikt, längd, ålder och kön och det PAL-värde du anger i klientens grunddata, i kombination med det som registreras i motionsdagboken.

VILKET PAL-VÄRDE SKA MAN VÄLJA?

Här kan du gå tre vägar och endera välja att gå in på detaljer eller också göra ett rimligt överslag.

  1. Mest exakt men också väldigt arbetskrävande blir det om du ställer PAL-värdet på det allra lägsta (1,1) och klienten sen registrerar alla dagens aktiviteter i motionsdagboken.
  2. Om du vill att klienten ska registrera mat och motion i appen och på så sätt själv balansera kcal in och kcal ut, så anger du ett PAL-värde som speglar den aktivitetsnivå som personen oftast har i vanliga fall om man inte räknar med motionen. Sen får klienten föra in sin träning i motionsdagboken.
  3. Om du vill att klienten ska få ett fast rekommenderat kcal-intag så bör du räkna in klientens motionsaktiviteter i PAL-värdet och dölja motionsdagboken för klienten. Om du har ND Träning så är det denna variant som alltid gäller, men då det inte finns någon motionsdagbok för klienten så behöver du inte dölja den.

I den här videon får du tips på hur du kan tänka när du väljer PAL-värde för dina klienter.

Motionsdagboken

 Motionsdagboken ger en uppfattning om hur ofta och mycket klienten rör på sig och kan användas för att inspirera klienten att bli mer fysiskt aktiv.

Det vanligaste är att man låter klienten själv registrera sin motion i appen, men om du vill registrera i din admin så gör du så här:

  • Gå till menyvalet Klienter och välj en klient, alternativt skapar du en ny klient.
  • Klicka på knappen Gå till klientens sida.
  • Klicka på menyvalet Dagbok och Lägg till motion. Dagens datum visas som standard. Vill du ändra så klicka på kalendern.

Här ser du grundförbrukningen som beräknas utifrån det PAL-värde du angett i klientens grunddata.

Om du tidigare registrerat aktiviteter så ligger de tidigare valda aktiviteterna direkt under sökrutan och är enkla att lägga till genom att klicka på plusset. Annars söker du aktiviteten i sökrutan. Du kan också välja att lägga till Steg eller Kcal.

 

Lägg till aktiviteter: Skriv in den aktivitet du söker i sökrutan, välj aktiviteten och skriv in tiden du gjort aktiviteten i timmar eller minuter och klicka på Tim eller Min. Klicka sen på Lägg till.

När det gäller aktiviteterna i motionsdagboken så kan det stå exempelvis ”Promenad ca 6 km/h, 10 min/km”. Det handlar då om vilken fart/hastighet man har när man promenerar. (6 km/h är samma hastighet som 10 min/km). När man registrerar sin promenad ska man alltså uppskatta ungefär i vilken hastighet man promenerar och välja den aktiviteten. Sen anger man tiden i timmar eller minuter.

Tidigare valda: När du ska registrera flera dagars motion på samma klient så hittar du de senast registrerade aktiviteterna under sökrutan och du kan enkelt välja dem om klienten motionerat på samma sätt. Klicka på plusset så läggs de till direkt.

Lägg till steg: Skriv in antal steg från en aktivitetsklocka, stegräknare, app eller liknande. Energiförbrukningen räknas ut med hjälp av den steglängd som är angiven under klientens grunddata. Som standardvärde ligger 84 cm och det passar de flesta friska vuxna, men bör justeras för små- eller storväxta, barn, äldre och sjuka. Du ändrar steglängd under menyvalet Grunddata.

Lägg till kcal: Skriv in antal kcal från en aktivitetsklocka, träningsapp, motionscykel eller liknande.
OBS! Den här typen av mätare visar ofta för höga värden. Det gör att det ser ut som om man förbrukar mer energi på aktiviteten än man verkligen gör. Detta kan vara bra att tänka på, särskilt om klienten vill gå ner i vikt.

 

Om man vill ändra klockslag när aktiviteten är utförd klickar man på tiden. Om man vill ändra hur lång tid man utfört aktiviteten klickar man på namnet på aktiviteten.

 

5. Sammanställning och Dagsöversikt

(Denna funktion finns inte i ND Träning)

Används för att se om det finns några brister i klientens energi- och näringsintag och kunna hjälpa till att hitta förändringar som ger bättre hälsa och mående.

SAMMANSTÄLLNING – NÄRINGSANALYS

  1. Gå till menyvalet Klienter och välj den klient du ska arbeta med.
  2. Klicka på knappen Gå till klientens sida.
  3. Under menyvalet Sammanställning kan du sedan göra en fullständig analys över energi- och näringsintag.
Analys av en eller flera dagar

Klicka i det tomma fönstret så får du fram kalendern. Klicka på datum du vill titta på. De dagar där livsmedel finns registrerade är markerade med lila/rosa färg. Valda datum svartmarkeras. Om du vill ta bort svartmarkeringen så klickar du en gång till.

OBS! När du väljer flera dagar kommer ett genomsnitt av dagarnas näringsintag att visas.

Du byter näringsdiagram genom att klicka på knappen ”Byt diagram” som du hittar till höger ovanför diagrammen. Läs mer om näringsdiagrammen.

Analys av måltider

Vill du titta på en sammanställning av näringsinnehållet i frukost, lunch, middag eller mellanmål under det eller de datum du valt så klickar du på någon av måltidsknapparna ovanför diagrammen. Om du valt flera dagar så är det genomsnittat av näringsinnehållet i den måltid du valt, exempelvis alla frukostar, som visas.

DAGSÖVERSIKT – MÅLTIDENS DETALJER

Du hittar Dagsöversikten som undermeny under Sammanställning. Här ser du när och vad klienten har ätit, när och vilken aktivitet klienten registrerat i sin motionsdagbok samt klientens anteckningar. Om man som dietist gett klienten möjlighet att fylla i blodsockervärden och insulindoser så ser man även det i Dagsöversikten.

 

6. Skapa och skicka måltidscheman (kostscheman)

(Denna funktion finns inte i ND Träning)

Måltidsscheman (kostscheman) används för att tipsa klienten om hur man kan lägga upp en bra måltidsplanering med livsmedel och recept som passar klientens behov.

Under menyvalet Scheman och Hantera måltidsscheman hittar du ett antal måltidsscheman som du kan dela ut till dina klienter. Du kan också skapa egna måltidsscheman eller kopiera ett befintligt schema, göra ändringar och spara det under ett annat namn.

—————————————————–

TIPS FÖR DINA EGNA MÅLTIDSSCHEMAN

Det är viktigt att du tänker smart och arbetsbesparande när du skapar måltidsscheman. Här ska du bygga upp ett ”bibliotek” med måltidsscheman som passar många. Du ska INTE göra ett särskilt schema för exempelvis klienten Maria, utan skapa måltidsscheman för alla som är ungefär som Maria.

Genom att göra grupper med genomtänkta, grundläggande måltidsscheman för olika kategorier av klienter så kommer arbetet bli mycket enklare och tidseffektivare.

—————————————————–

Skapa måltidsschema från grunden

1. Klicka på ”Nytt måltidsschema”. Ange namn, ev. beskrivning och spara.

2. Klicka på plusset vid måltidens namn för att lägga till innehåll.

  • Om du vill lägga till ett livsmedel så söker du i sökrutan och väljer mängd och enhet.
  • Om du vill ha med ett recept i schemat så klickar du på fliken ”Recept”. Där hittar du både dina egna recept och recept från receptsamlingen. Recepten blir sedan till en länk som klienten kan klicka på och se receptet.

3. När du är nöjd med måltiden så klickar du på tillbakapilen och sen på plusset vid nästa måltid. Fortsätt tills du är nöjd med ditt schema.

OBS! Knappen ”Lägg till måltid” använder du när du vill lägga till mellanmål, när du vill ange flera alternativ för samma måltid eller om du vill ge måltiden ett eget namn.

Kopiera måltidsschema och förändra

1. Välj ett befintligt schema och klicka upp det.

2. Klicka på ikonen Kopiera, ange ett annat namn och spara

3. Ändra namn och spara. Klicka på plusset vid måltidernas namn för att göra ändringar i måltiderna.

Gruppera dina måltidsscheman

När du gjort ett måltidsschema så hamnar det under Måltidsschema, egna och Ej grupperade. Sortera gärna dina måltidsscheman i grupper så hittar du dem enklare. Du kan också skicka en hel grupp med måltidsscheman till en klient eller klientgrupp.

1. Klicka på knappen Ny grupp och ange ett namn på gruppen.

2. Flytta ditt schema till gruppen genom att hålla muspekaren på symbolen med tre sträck framför schemat. Markera, dra och släpp.

Skicka måltidsscheman till klient

Skicka ett schema i taget:

1. Klicka på det måltidsschema du vill dela ut.

2. Klicka på ikonen Skicka och välj om du vill skicka till Klient eller Klientgrupp.

3. Klicka på den klient eller klientgrupp som du vill ska få måltidsschemat och Skicka.

Skicka flera scheman på en gång:

1. Gör en grupp där du placerar alla måltidsscheman du vill skicka till klienten.

2. Klicka på Skicka-symbolen som du hittar bredvid gruppens namn, välj vilken klient som ska få dem och Skicka till klient.

När du skickat ut måltidsschemat hamnar det under klientens menyval Scheman/Måltidsschema och hen kan inspireras av det, titta på de recept du tipsat om och välja hela eller delar av schemat till kostdagboken med ett enda klick.

6b. Ge flera alternativ för varje måltid i måltidsscheman

Det går också bra att lägga in flera alternativ för varje måltid i samma måltidsschema.

GÖR SÅ HÄR

1. Klicka på knappen Lägg till måltid och ange en tidpunkt. OBS! Använd aldrig Frukost/Lunch/Middag för detta ändamål. Klienterna kommer inte att se de tomma måltiderna.

2. Lägg till de livsmedel och/eller recept som du vill att klienten ska få som alternativ.

3. När måltiden är klar så går du tillbaka där du ser hela dagens måltider och klickar på den lilla redigerasymbolen som du ser bredvid namnet på måltiden. Ändra rubriken ”Mellanmål” till exempelvis ”Lunchalternativ 2” eller annat valfritt namn.

Här kan du även skriva anteckningar med tips och instruktioner eller ge förslag på alternativa livsmedel i måltiden.

 

EN MÅLTID PER MÅLTIDSSCHEMA
Man kan också göra ett antal måltidsscheman med bara en måltid i varje. Det ser lite konstigt ut när DU tittar på ett sådant schema i och med att du ser alla tomma måltider, men för klienten ser det väldigt proffsigt ut. Titta gärna på den här videon så får du se hur det ser ut:  Skicka en grupp måltidsscheman till en grupp klienter – YouTube

6c. Radera eller redigera skickade måltidsscheman

Om du skickat fel eller av någon annan anledning vill ta bort eller redigera ett måltidsschema som du delat ut till en klient gör du så här:

1. Gå till Scheman/Hantera måltidsschema. Observera att du inte ska vara inne på klientens del, utan på administrationsdelen.

2. Scrolla längst ner på sidan. Till vänster hittar du dina skickade scheman under respektive klients namn. Klicka upp det schema du vill ta bort eller redigera.

3. Nu kan du ändra eller ta bort schemat och det förändras/försvinner då i klientens app.

 

Om du vill radera flera måltidsscheman på en gång så klickar du på den lilla röda symbolen bredvid rubriken Skickade måltidsscheman. Klicka sen i rutorna för de måltidsscheman du vill radera och klicka till sist på soptunnan.

6d. Gör näringsanalys och skriv ut flera dagars scheman

När du gör flera dagars måltidsscheman och vill se hur den sammantagna näringen för dessa dagar ser ut så gör du så här:

1. Skapa en ny grupp dit du drar alla måltidsscheman som ingår.

2. Klicka på diagramikonen.

Nu ser du ett genomsnitt av näringsinnehållet av alla måltidsscheman som ingår i gruppen.

Du kan byta diagram genom att klicka på ”Byt diagram” uppe i högra hörnet.

Under diagrammet så finns också möjlighet att byta ”Norm för näringsintag”

Om du vill skriva ut alla måltidsscheman i gruppen som en pdf-fil så klickar du på utskriftsikonen och får då möjlighet att välja vad du vill ska skrivas ut.

7. Motionsscheman

(Denna funktion finns inte i ND Träning)

Används för att tipsa klienten om hur denne kan lägga upp en bra planering med motionsaktiviteter som passar klientens intresse och behov.

Under menyvalet Scheman/Hantera motionsscheman hittar du ett antal motionsscheman som du direkt kan dela ut till dina klienter. Du kan också skapa egna motionsscheman eller kopiera ett befintligt schema, göra ändringar och spara det under ett annat namn.

Skapa motionsschema från grunden

1. Klicka på plusset för att Skapa motionsschema från grunden.

2. Ange namn och beskrivning. Spara.

3. Välj dag, sök aktiviteter och ange hur lång tid aktiviteten ska hålla på.

Kopiera motionsschema och förändra

1. Klicka upp ett befintligt schema,

2. Klicka på ikonen Kopiera, ange ett annat namn och spara.

3. Ta bort, lägg till aktiviteter eller gör andra ändringar och spara.

Gruppera dina motionsscheman

När du gjort ett motionsschema så hamnar det under Motionsschema, egna och Ej grupperade. Sortera gärna dina motionsscheman i grupper så hittar du dem enklare.

1. Klicka på knappen Ny grupp och ge gruppen ett namn.

2. Flytta ditt schema till gruppen genom att hålla muspekaren på symbolen med tre sträck framför schemat. Markera, dra och släpp.

Skicka motionsschema till klienten

1. Klicka på det motionsschema du vill dela ut.

2. Klicka på ikonen Skicka till klient.

3. Klicka på den klient som du vill ska få motionsschemat och Skicka till klient.

När du delat ut motionsschemat hamnar det under klientens menyval Scheman/Motionsschema och denne kan inspireras av det och välja hela eller delar av schemat till motionsdagboken med ett enda klick.

Skapa nya aktiviteter

Används när du vill lägga till aktiviteter som du inte hittar i den befintliga databasen.

1. Gå till menyvalet Aktiviteter och klicka på plusset för att skapa en ny aktivitet.

2. Skriv in namn på aktiviteten, ange sökord och MET-värde*. Om du inte vet vilket MET-värde din aktivitet har så anger du samma MET-värde som en liknande aktivitet. Klicka på Spara aktivitet.

*MET betyder Metabolisk ekvivalent och används när man vill beräkna energiåtgången för en viss aktivitet. Det är ett värde som beskriver hur pass mycket mer energi man förbrukar när man gör aktiviteten än när man ligger och vilar.

EXEMPEL PÅ METVÄRDEN
Promenera 6 km/h 4
Stavgång 6 km/h 4,8
Gympa, medel 5
Styrketräning, medel 5
Cykla 15 km/h 5,8
Tung snöskottning 7
Roddmaskin 150 watt 8,5
Simma i medeltempo 9
Löpning 5 min/km 12

 

8. Träningsverktyget

(Denna funktion finns inte i ND Kost)

I Träningsverktyget kan du dela ut träningsprogram för att tipsa klienten om övningar och träningsupplägg. Det finns två metoder för detta:

1) Skicka träningsprogram direkt, utan att ange vilka dagar klienten bör köra sina träningspass.

2) Lägg in träningspass i klientens Träningskalender.

Se gärna videon som ger en genomgång av funktionerna i träningsverktyget:

 

 

8a. Skicka träningsprogram direkt

Gå till Träning och Träningskalender

Till vänster ligger alla träningsprogram.

  • Under rubriken EGNA TRÄNINGSPROGRAM läggs de träningsupplägg som du själv skapar.
  • Under rubriken STANDARD TRÄNINGSPROGRAM hittar du Nutrition Datas färdiga träningsupplägg.

Klicka på nedåtpilarna för att se alla program.

För att skicka ett träningsprogram till en klient direkt, utan att lägga in det på en särskild dag, så väljer du ett lämpligt träningsprogram, klickar på Skicka-ikonen och väljer vilken klient eller klientgrupp du vill skicka till.

 

SKICKA EN GRUPP TRÄNINGSPROGRAM

Om du gjort en grupp med träningsprogram och vill skicka alla träningsprogram i gruppen till en klient så klickar du på den lilla pilen som ligger bredvid namnet på gruppen.

REDIGERA ELLER RADERA SKICKADE TRÄNINGSPROGRAM

Om du i efterhand vill redigera eller radera ett träningsprogram som du skickat till en klient så klickar du på den klientens ikon. Till vänster ligger alla träningsprogram du skickat. Klicka på ett program och klicka sen på redigera-ikonen. Där kan du lägga till eller ta bort övningar, lägga till träningsdata och anteckningar eller radera programmet.

OBS! Om du gör ändringar i klientens pass på en specifik dag i träningskalendern så ändras endast den dagens pass. När du vill redigera klientens grundläggande träningsprogram så måste du klicka på programmen som ligger till vänster (se bilden).

 

Läs mer om hur du lägger till övningar, träningsdata m.m. här.

Observera att träningsprogrammet inte går att radera om du placerat det i Träningskalendern. Då måste du först ta bort det därifrån.

Det går att dölja skickade träningsprogram till klienten genom att klicka på ”ögat” som du ser bredvid namnet på programmet. Då syns det inte i klientens app.

8b. Träningskalendern

 

1. För att lägga in träningspass i en klients träningskalender så börjar du med att klicka på den klientens ikon. Klicka sen på ”Lägg till vecka”.

 

2. Välj vilken dag du vill lägga till det första träningspasset och klicka på plusset. Här kan du välja bland alla träningsprogram. Längst upp kommer de träningspass du delar ut till just denna klient att hamna och är då enkla att välja igen. Under dem så finns dina egna träningsprogram och standardprogrammen.

Klicka på ikonen med ögat för att få en förhandsvisning.

Klicka på plusset för att lägga till programmet som ett träningspass på denna dag.

 

3. När du valt träningspass så kan du klicka på penn-ikonen för att titta på det. Klicka på nästa penn-ikon om du vill lägga till träningsdata (vikt, reps m.m.) eller redigera passet.

 

Läs mer om hur du lägger till övningar, träningsdata m.m. här.

4. När du är nöjd med träningspasset så klickar du på tillbakapilen så att du kommer till den klientens veckoöversikt. Lägg in alla veckans träningspass på samma sätt. Om du vill ha samma pass på flera dagar så väljer du det som ligger under ”Skickade träningsprogram till klientens namn” Det har då de träningsdata m.m. som du lade in senast.

 

5. Om du vill skriva in en notering/påminnelse till klienten så klickar du på dokumentikonen. Din text kommer då att ligga ovanför träningspasset i klientens träningskalender på den aktuella dagen.

Om du vill byta plats på dagarnas träningspass så använder du funktionen dra-och-släpp (ikonen med tre streck).

 

6. För att kopiera en vecka så klickar du på kopiera-ikonen.

Klickar du på krysset raderas hela veckans träningspass.

Du byter plats på veckorna genom att använda funktionen dra-och-släpp.

7. När klienten gjort ett träningspass eller skrivit en kommentar i ett träningspass så ser du det direkt du går in under Träning/Träningskalender. En grön bock betyder att övningar utförts under ett träningspass och ett gult utropstecken betyder att klienten skrivit kommentarer eller ändrat träningsdata (vikt/reps m.m.)

 

8. När du går in på klienten så visas en grön bock framför namnet på träningspasset om passet är utfört i sin helhet och inga förändringar är gjorda.

Under namnet på träningspasset så står det hur många övningar som är utförda.

Ikonen med ett dokument med en bock visar att klienten tittat på din notis/påminnelse.

Utropstecknet visar att klienten gjort förändringar i träningsdata eller skrivit kommentarer.

 

9. Klicka på utropstecknet så ser du vad klienten ändrat eller skrivit. De träningsdata (vikt, reps m.m.) som var där tidigare ser du inom parentes.

 

 

8c. Skapa träningsprogram

Du kan skapa träningsprogram från grunden eller kopiera ett befintligt träningsprogram och sen redigera det som du önskar.

Skapa träningsprogram från grunden

1. Gå till Träning och Träningskalender och klicka på plusset för Nytt träningsprogram.

 

2. Ange namn, beskrivning av träningsprogrammet och eventuellt sökord. Spara.

3. Sök övningar genom att skriva in sökord eller välja bland kategorierna.

Om du skapat egna övningar så hittar du dem enklast genom att klicka på knappen ”Mina”.

Under knappen ”Favoriter” ligger övningar som du markerat som favorit genom att klicka på stjärnikonen

Vill du veta detaljer om övningarna så klickar du på info-symbolen.

Klicka på + för att lägga till övningar i träningsprogrammet.

 

4. När du lagt till alla övningar du vill ha med i ditt träningsprogram så kan du flytta dem upp eller ned med hjälp av dra-och-släpp-ikonen för att få den ordning du vill ha.

 

5. Klicka på pennikonen så får du möjlighet att lägga till träningsdata (vikt, reps, tid m.m.) och skriva in anteckningar eller extra instruktioner för övningarna.

De träningsdata du angett kan sen klienten ändra i appen när hen kör träningsprogrammet.

OBS! Om du vill att klienten ska få en tom ruta för exempelvis vikt så måste du göra ett tomt mellanslag i rutan för vikt.

 

6. Längst ner i fönstret där du lägger till träningsdata så kan du skapa egna benämningar på träningsdata genom att ange namn och enhet.

 

TIPS: Så här gör du för att få tomma rutor för vikt/reps m.m. som klienten kan fylla i:

 

Sortera dina träningsprogram i grupper

Träningsprogrammet sparas under EGNA TRÄNINGSPROGRAM ”Ej grupperade”. Om du vill så kan du skapa grupper och sortera dina egna träningsprogram genom att dra och släppa.

 

 

Skapa träningsprogram genom att kopiera

Om du tycker att ett träningsprogram är ganska bra, men vill göra vissa ändringar så klickar du på Kopiera.

När du kopierat så kan du ange ett nytt namn, ta bort och lägga till övningar, lägga till träningsdata och skriva kommentarer.

Läs mer om hur du lägger till övningar, träningsdata m.m. här.

Träningsprogrammet sparas under EGNA TRÄNINGSPROGRAM ”Ej grupperade”. Om du vill så kan du skapa grupper och sortera dina egna träningsprogram genom att dra och släppa.

 

OBS! Ett utfört träningsprogram kommer inte automatiskt att ge energiförbrukning i klientens motionsdagbok. I och med att det finns så vitt skilda övningar med varierad tid och intensitet så går det inte att räkna ut på ett vetenskapligt sätt. Klienten måste själv lägga in sitt träningspass i motionsdagboken och ange den aktivitet och tid som passar bäst.

8d. Skapa superset, triset och cirklar

(Denna funktion finns inte i ND Kost)

I samband med att du skapar ett träningsprogram så kan du gruppera övningarna i exempelvis superset (två övningar efter varandra utan vila mellan) eller triset (tre övningar). Du kan även välja att om övningarna i programmet ska köras fler än ett varv i klientens app.

1. Lägg till de övningar du vill ha med i gruppen (t.ex i ett superset) i ditt träningsprogram på vanligt sätt.

2. Klicka på knappen ”Gruppera övningar”.

3. Klicka i rutorna uppe till vänster på övningarna och klicka på ”Skapa grupp”.

4. Om du vill kopiera gruppen (supersetet) för att upprepa samma superset en gång till så klickar du på kopieraikonen. Vill du ”dra ihop” gruppen så att den inte tar så mycket plats så klickar du på den nedåtvända pilikonen. Om du vill öppna upp gruppen igen så klickar du på ikonen med krysset.

5. Lägg till VILA och lägg sen till fler övningar och gruppera dem på samma sätt.

6. Om du vill att hela programmet ska köras mer än ett varv så klickar du på nedåtpilen vid ”Programmet körs 1 varv” och väljer det antal gånger det ska köras. När klienten sen startar träningsprogrammet i appen så körs det de antal gånger du angett.

7. Om du anger tid i sekunder eller minuter så får klienten en timer i appen som räknar ner den tid du angett.

8e. Skapa Träningsupplägg

(Denna funktion finns inte i ND Kost)

Ett träningsupplägg är en träningsplanering på mellan 1-10 veckor som du kan skicka till en klient eller en klientgrupp. När du skickat träningsupplägget till en klient så kan du gå till klientens träningskalender och göra personliga justeringar.

 

  1. Klicka på plusset för ”Nytt träningsupplägg”.
  2. Ange ett namn och eventuellt några anteckningar och spara.

Här får du nu möjlighet att skapa ett träningsupplägg för upp till 10 veckor. Gör förslagsvis så att den passar för många olika klienter. När du skickat träningsupplägget till en klient så kan du gå in på klientens träningskalender och göra justeringar för just den klienten.

  1. Klicka på ”Lägg till vecka”.
  2. Klicka på ”Lägg till träningspass” på en av veckans dagar.
  3. Välj vilket träningsprogram som ska ligga på den dagen och klicka på plusset.

Fyll på veckan med de träningspass du vill ha med på samma sätt.

För att titta på de träningspass du valt så klickar du på penn-ikonen. Klicka på nästa penn-ikon om du vill lägga till träningsdata (vikt, reps m.m.) eller redigera passet.

Läs mer om hur du lägger till övningar, träningsdata m.m. här.

När du är nöjd med veckan kan du kopiera den om du så önskar.

 

Skicka träningsupplägg

När hela träningsupplägget är klart så kan du skicka det till en klient eller en klientgrupp. Då backar du tillbaka så du ser det färdiga träningsupplägget och klickar sen på Skickasymbolen.

  1. Välj om du vill skicka till en enstaka klient eller en klientgrupp.
  2. Välj klient/klientgrupp.
  3. Välj vilken vecka du vill att träningsupplägget ska starta.

När du skickat träningsupplägget så finns det i klientens träningskalender och i klientens app.

Redigera ett skickat träningsupplägg

För att redigera ett skickat träningsupplägg så går du till Träning/Träningskalender och klickar på den klient det gäller. Gör sedan justeringarna i träningspassen.

OBS! Om du gör ändringar i originalet så ändras INTE det du skickat till klienten.

Gruppera träningsupplägg

Du hittar ditt nyss skapade träningsupplägg längst ner till vänster, under träningsprogrammen. Klicka på pilen vid ”Ej grupperade” så ser du det.

Gruppera gärna dina träningsupplägg så att du enklare hittar det du söker. Då klickar du på ”Ny grupp” och anger ett namn. Sen kan du dra ditt träningsupplägg dit med hjälp av ”hamburgerikonen”.

9. Skapa egna övningar

(Denna funktion finns inte i ND Kost)
Skapa gärna dina egna övningar med bilder och/eller video.

1. Gå till menyvalet Träning och Övningar och klicka på plusset för att skapa en ny övning. Ange namn och beskrivning, Spara.

2. Ange eventuellt träningsform, träningsfokus, träningsutrustning, utgångsläge, svårighetsgrad och sökord. Detta är till för att sökfunktionen ska fungera som den ska, men är inte obligatoriskt.

3. Ladda upp eventuella bilder på övningen. Om du laddar upp flera bilder på övningen så blir det automatiskt ett bildspel.

 

Skapa övningar med video

1 Skapa ett gratiskonto på  Vimeo eller YouTube och ladda upp din video där.

2. Skapa en övning på samma sätt som i beskrivningen ovan. Du behöver inte ladda upp några bilder.

3. Skriv in id-numret (koden) för din video i rutan för Video.

Id-numret hittar du i webbadressen där din video ligger i Vimeo eller YouTube (se bilderna nedan).

OBS! Det är enbart koden längst bak som ska skrivas in i rutan för Video. Inte hela länken!

När du lägger in egna övningar med videos eller vill skicka en videolänk i ett meddelande i Nutrition Data så vill du kanske bara att din betalande kund ska se filmen. Då gör du så här:

YOUTUBE
Markera din video som ”Olistad”. Då visas den inte i sökresultat på YouTube men du kan ändå dela länken eller bädda in den i en övning i ND.

VIMEO
a) Markera videon med ””Hide from Vimeo” om du enbart ska använda den i övningar. Då kan ingen annan hitta den eller dela den.
b) Markera din video med ”Unlisted” om du även vill kunna skicka en länk till videon i ett meddelande. Den går då inte att söka efter i Vimeo men länken går att dela.

10. Skicka och ta emot meddelanden

Används exempelvis för att klienten ska kunna meddela att denne registrerat sina måltider eller för att du ska kunna tipsa och peppa klienten.

OBS! För att klienten ska få dina meddelanden så måste du dela ut en användare till klienten. Läs mer under punkt 2.

Skapa och skicka meddelande

1. Gå till menyvalet Meddelanden och klicka på en klient.

2. Skriv meddelandet i rutan och klicka på Skicka meddelande. Om du fyllt i klientens mailadress i klientens grunddata så får hen nu ett mail där det står att hen fått ett meddelande från dig och ska logga in för att läsa det.

Läs nytt meddelande

Om du fått nya meddelanden så hamnar du direkt på menyvalet Meddelanden när du loggar in. De klienter som skickat meddelande har en liten pratbubbla till höger om namnet.

Du kan också se att du fått meddelanden genom att en röd markering syns på ikonen Meddelanden.

Om du är inne på en klients sida så kan du skicka ett meddelande direkt till den klienten.

11. Skapa recept

(Denna funktion finns inte i ND Träning)

Här lägger du till dina egna favoritrecept. Dina klienter hittar dem under menyvalet Recept/Receptsamling. Du kan också lägga till recepten i ett måltidsschema som du delar ut till klienten. Det är endast du och dina klienter som kan se de recept du lägger till.

1. Gå till menyvalet Recept/Hantera recept. Klicka på plusset till vänster för att skapa ett nytt recept.

2. Ange namn och antal portioner, sökord och tillagningsinstruktioner.

3. Sök och lägg till de ingredienser som ska ingå. Om det är någon ingrediens du inte hittar, exempelvis vissa kryddor, så anger du dessa i tillagningsinstruktionerna. Klicka på Spara-ikonen.

 

1. Ladda upp eventuell bild.

2. Klicka i de kategorier som stämmer in på ditt recept. Spara!

 

Receptet finns nu i receptsamlingen för dig och dina klienter och går även att söka som livsmedel.

Om du vill göra ändringar i dina recept så går du till menyvalet Recept / Hantera recept och klickar på det recept du vill ändra.

Tipsa klienten om dina recept

Om du vill tipsa klienten om dina recept så lägger du in dem i ett måltidsschema. Se punkt 7.

 

12. Snabb näringsberäkning med jämförelse

(Denna funktion finns inte i ND Träning)

Används när du vill göra en snabb kostberäkning för att analysera näringsvärdet i exempelvis recept eller måltider som inte är knutna till någon klient. Här kan du också lägga två beräkningar bredvid varandra och jämföra näringsinnehåll. Dina kostberäkning går sedan att spara som måltidsscheman.

1. Gå till menyvalet Beräkning och klicka på valfri måltid.

2. Skriv in det livsmedel du söker i sökrutan, klicka på det alternativ som passar bäst, ändra mängd och enhet och Lägg till.

3. Välj vilket näringsdiagram du vill titta på genom att klicka på Byt diagram och analysera näringsinnehållet.

Om du vill att näringsdiagrammen ska visa en särskild måltid så klickar du på den. Om du vill se näringsinnehållet i ett specifikt livsmedel så klickar du på info-symbolen framför namnet på det livsmedlet.

Jämför näringsinnehållet i två kostberäkningar

Här kan du också välja att lägga två kostberäkningar bredvid varandra, göra ändringar i en av dem eller båda och se hur näringsinnehållet förändras. Detta kan exempelvis vara bra som pedagogiskt verktyg för att visa klienter vilken stor förändring man kan få med några få byten av livsmedel.

1. Klicka på knappen Beräkning 2
Om du vill göra en helt ny beräkning så lägger du till livsmedlen på samma sätt som i Beräkning 1. Du kan också kopiera den första kostberäkningen genom att klicka på knappen ”Kopiera näringsberäkning 1” och sen göra göra förändringar.

2. Klicka på knappen Jämför beräkningar.
Nu kan du jämföra näringsinnehållet i diagrammen som ligger parallellt under kostberäkningarna.

Spara kostberäkningar som måltidsscheman

Om du blir nöjd med en eller båda kostberäkningarna kan du spara dem som måltidsscheman och skicka ut dem till valfri klient. Läs mer om måltidsscheman.

Klicka på knappen Spara som måltidsschema och välj namn på schemat.

Här kan du också välja om du vill skicka måltidsschemat direkt till någon av dina klienter.

 

13. Näringsdiagrammen

(Denna funktion finns inte i ND Träning)

Här kommer en genomgång av de nio näringsdiagram som finns i Nutrition Data.

Energiintag – energiförbrukning

Diagrammet visar matens energiinnehåll för vald period i relation till klientens energiförbrukning för ett dygn. Energiförbrukningen baseras på det PAL-värde, ålder, vikt och kön du angett för klienten, plus eventuella fysiska aktiviteter du eller klienten lagt till i motionsdagboken.

Du rekommenderar hur mycket mer eller mindre än energibehovet du tycker klienten ska äta genom att ändra under ”Kalorimål” i klientens grunddata. Klienten ser sedan din rekommendationen i den nedersta gröna stapeln.

Ändrar du inget under Kalorimål får klienten rekommendationen att äta lika mycket som hen förbrukar. Väljer du exempelvis -500 kcal så kommer den nedersta gröna stapeln att visa 500 kcal mindre än energiförbrukningen (se bilden ovan). Väljer du +500 så visar stapeln 500 kcal mer än energiförbrukningen. Klienten ska alltså titta på det diagrammet och försöka äta enligt det rekommenderade intaget per dag.

Energifördelning

Här visas hur stor andel av matens energi som kommer från protein, fett, kolhydrater och alkohol. Du ser även mängden i gram inom parentes.

Den vänstra cirkeln visar klientens värden och till höger ser du rekommenderad energifördelning.

De grundläggande rekommendationerna är enligt NNR 2023. Om du vill ändra rekommendationerna för denna klient gör du det under klientens grunduppgifter. Om du vill ändra dina grundläggande rekommendationer går du till Inställningar/Rekommendationer.

Måltidsfördelning

Här visas hur stor andel av matens energi som kommer från frukost, lunch, middag och mellanmål. Den vänstra cirkeln visar klientens värden och till höger ser du rekommenderad måltidsfördelning.

Om du vill ändra rekommendationerna för denna klient gör du det under klientens grunduppgifter. Om du vill ändra dina grundläggande rekommendationer går du till menyvalet Inställningar/Rekommendationer.

Fettsammansättning

Här visas hur stor andel av matens energi som kommer från mättade, enkelomättade, fleromättade och omega 3 fettsyror i relation till rekommenderat värde. Du ser även antal gram av de olika typerna fett.

Om du håller muspekaren ovanpå de olika delarna av staplarna så ser du varifrån fettet kommer.

När staplarna i diagrammet visar 100% så har rekommenderad energiprocent av de olika fetterna uppnåtts.

De grundläggande rekommendationerna är enligt NNR 2023. Om du vill ändra rekommendationerna för denna klient gör du det under klientens grunduppgifter. Om du vill ändra dina grundläggande rekommendationer går du till Inställningar/Rekommendationer.

Tillsatt socker*

Här visas hur stor andel av matens energi som kommer från tillsatt socker i relation till rekommenderat värde för maximalt intag.

Om du håller muspekaren ovanpå de olika delarna av stapeln så ser du varifrån sockret kommer.

När stapeln i diagrammet visar 100% så har klienten intagit rekommenderat maximalt intag socker.

De grundläggande rekommendationerna är enligt NNR 2023. Om du vill ändra rekommendationerna för denna klient gör du det under klientens grunduppgifter. Om du vill ändra dina grundläggande rekommendationer går du till Inställningar/Rekommendationer.

*Mängden tillsatt socker är beräknad med hjälp av innehållet av monosackarider, disackarider och sackaros, samt genom en jämförelse av olika typer av livsmedel. Värdet kommer inte att vara helt exakt, men ger en bra uppfattning om hur mycket tillsatt socker klienten äter.

Näring i procent av rekommenderat intag

Här visas mängden näring i procent av det rekommenderade dagliga intaget för den norm för näringsintag som du angett för denna klient.

Strecket visar 100% av rekommenderat dagligt intag. När staplarna i diagrammet visar 100% så har rekommenderat näringsintag av de olika näringsämnena uppnåtts.

På staplarna står hur mycket av varje näringsämne som klienten intagit. Det står både hur många gram/mg/µg klienten intagit och hur mycket det är i procent av rekommenderat dagligt intag (RDI).

Om du håller muspekaren ovanpå de olika delarna av staplarna så ser du varifrån näringen kommer.

 

Du kan ändra norm för näringsintag under klientens grunddata.

Näringsrekommendationerna i normerna för näringsintag är enligt NNR 2023. Om du vill göra en ny norm går du till Inställningar/Normer för RI.

Näring i siffror

Här visas mängden näring i siffror för alla näringsämnen som finns registrerade för de valda livsmedlen.

Om något av livsmedlen i näringsberäkningen inte har ett värde för ett näringsämne så anges det i tabellen med en asterisk (*) bredvid siffran.

Du ändrar vilka näringsämnen som ska visas i detta diagram under menyvalet Inställningar/Näring i siffror.

Omega 3 – omega 6

Här kan du jämföra måltidernas innehåll av omega 6 och omega 3-fettsyror. Du kan även se kvoten omega 6/omega 3.

Näring per livsmedel

Här kan du undersöka varifrån matens näring kommer i en måltid, dag eller flera dagar. Detta är väldigt användbart om det exempelvis är väldigt mycket av något särskilt näringsämne.

Klicka i fönstret och välj vilket näringsämne du vill titta på. Du får då fram en lista med alla livsmedel som är registrerade den måltiden/dagen/dagarna. Längst upp ligger det livsmedel som bidragit mest med det aktuella näringsämnen och längst ner det som bidragit minst.

Livsmedelsdatabaser

Dessa livsmedelsdatabaser används i Nutrition Data:

  • Svenska Livsmedelsverkets databas innehåller värden för de flesta näringsämnen, även där det inte finns ett rekommenderat intag.
  • Nutrition Datas egen databas innehåller värden för de näringsämnen där det finns rekommenderat intag. Den innehåller diverse övriga livsmedel där näringsvärdena dels är beräknade utifrån recept och dels är hämtade från de finska, norska och amerikanska livsmedelsdatabaserna.

14. Hitta näringsrika livsmedel

(Denna funktion finns inte i ND Träning)

Det finns två funktioner som kan hjälpa dig hitta näringsrika livsmedel som passar just din klient, Jämför livsmedel och Sortera efter näringsämne.

Jämför livsmedel

Här kan du jämföra två olika livsmedels näringsvärden.

1. Gå till menyvalet Livsmedel och välj Jämför livsmedel.

2. Här finns två sökfunktioner. Sök och välj de livsmedel du vill jämföra.

 

Sortera efter näringsämne

Här ser du vilka livsmedel som har mest eller minst av ett specifikt näringsämne.

1. Gå till menyvalet Livsmedel och välj Sortera efter näringsämne.

2. Välj vilket näringsämne du vill sortera efter, vilken typ av livsmedel du vill titta på, om du vill titta på 100 g eller en portion av livsmedlet och om du vill sortera efter mest eller minst av näringsämnet. Klicka sedan på knappen Visa.

 

15. Skapa nya livsmedel

(Denna funktion finns inte i ND Träning)

Används när du vill lägga till livsmedel som du inte hittar i den befintliga databasen. Dessa går sedan att använda när du och dina klienter kostregistrerar eller skapar recept eller måltidsscheman. Du kan skapa ett nytt livsmedel på tre sätt, med värden, genom beräkning eller genom att göra ett recept.

 

Skapa nytt livsmedel med värden

Används när du vill lägga till näringsvärden från en förpackning eller liknande.

1. Gå till menyvalet Livsmedel i administrationsdelen (inte på en klients sida) och välj Skapa nytt livsmedel med värden.

2. Fyll i namn på livsmedlet, välj Typ/klass, ange kcal per 100 g, samt de näringsämnen per 100 g som du känner till. Om du ska ange ett värde med decimaltecken så måste du använda kommatecken, inte punkt.

3. Om du vill kan du även ange hur mycket en portion (valfri enhet) av livsmedlet väger. I rutan för vikt ska enbart antal gram stå – alltså bara siffran, inte g eller gram.

 

Du kan också ange hur mycket en dl av livsmedlet väger. Om du anger gram/dl så räknar programmet ut hur mycket en matsked och tesked väger.

Ange gärna sökord så att det ska gå enklare att hitta livsmedlet och spara sedan.

 

Skapa nytt livsmedel genom beräkning

Används när du vill utgå från ett eller flera livsmedel som redan finns i databasen.

Denna funktion kan du använda på två sätt:

  • När du vill lägga till ett nytt livsmedel som liknar något som redan finns i programmet kan du ”kopiera” det befintliga livsmedlet, välja ett nytt namn, göra ändringar i näringsvärdena och spara.
  • Du kan också näringsberäkna och lägga till ett livsmedel från en detaljerad innehållsförteckning eller ett recept. Då lägger du till alla ingredienser i rätt mängd och så beräknas näringsinnehållet utifrån det.

GÖR SÅ HÄR:

1. Gå till menyvalet Livsmedel i administrationsdelen (finns inte i klientdelen) och välj Skapa nytt livsmedel med beräkning.

2. Sök och välj det eller de livsmedel som ska ingå i ditt nya livsmedel. Välj rätt mängd och enhet.

3. Skriv in det nya livsmedlets namn och spara.

 

Ange sen Typ/klass och sökord. Om du vill kan du även ange hur mycket en portion av livsmedlet väger och/eller hur mycket en dl av livsmedlet väger. Om du anger gram/dl så räknar programmet ut hur mycket en matsked och tesked väger.

Om du vill ändra något i de livsmedel du skapat går du till menyvalet Livsmedel/Hantera livsmedel.

Skapa nytt livsmedel genom att skapa ett recept

Används när du har ett recept som du vill tipsa dina klienter om. När du lägger in receptet så blir det samtidigt ett livsmedel som du och dina klienter kan registrera i kostdagboken eller lägga in i ett måltidsschema..

Läs mer om hur du skapar recept under punkt 12.

 

Lägg till kosttillskott som vitaminer och mineraler


TÄNK PÅ DETTA:

Om klienten registrerar sin kost och lägger in en vitamin/mineral-tablett så blir näringsdiagrammen väldigt missvisande och du kan inte göra en korrekt analys av klientens matvanor.

Instruera därför klienten att börja med att registrera sina måltider utan tillskott och se om det finns brister som inte går att åtgärda med bättre kost. Om det är så kan man då rekommendera klienten att ta tillskott av just dessa ämnen.

LÄGG TILL KOSTTILLSKOTT SÅ HÄR:

1. Gå till din admin (alltså inte på någon klients sida).

2. Gå till menyvalet LIVSMEDEL och Skapa nytt livsmedel med värden.

Fyll i formuläret så här:

  • Namn: Kosttillskottets namn
  • Typ/Klass: Kosttillskott
  • Portion anger du så här:
    Antal: 1 | Enhet: tablett | Vikt: 1
  • Energi/100 g anger du så här:
    kJ: 0 | Kcal: 0

Fyll sedan in alla näringsämnen i de passande rutorna, men multiplicera vikten med 100. Om det exempelvis är 10 mg vitamin E per tablett så skriver du in 1000 mg. Det som anges på burken är ju innehåll per tablett och i och med att vi angav att en tablett väger 1 gram så kommer det att stämma.

Spara.

OBS! Om du ska ange ett värde med decimaltecken så måste du använda kommatecken, inte punkt.

 

16. Anpassa appens utseende

Du kan välja vilket färgtema det ska vara i klientens app, alltså hur det ser ut när klienten loggar in. Det går också bra att få ditt företags logga i appen.

Välj färgtema i appen

Gå till menyvalet Inställningar och välj Färgtema. Här kan du välja den färg du önskar. Testa dig fram och när du är nöjd så klickar du på Spara.

Observera att det är endast i klientens app som färgen förändras. Logga in som klient för att se hur snyggt det blev.

Om du vill ändra tillbaka till originalfärgen så klickar du på rutan där det står ”Standard” och sparar.

Lägg till din logga

Du kan få ditt företags logga eller kanske en bild av dig själv i appen så att klienterna kan se den när de loggar in. Då skickar du loggan/bilden till oss på support@nutritiondata.se så ordnar vi det helt kostnadsfritt. Skicka gärna bilden som jpg-fil och den bör vara ca 300-500 px bred.