Stäng

Vanliga frågor

Finns det någon app till mobilen?

Ja vi har en app som heter Nutrition Data Kost & Träning och är till för våra abonnenters klienter. Den hämtas kostnadsfritt från Google Play och från App Store.

För att kunna använda appen behöver man få en inloggning en av våra abonnenter, oftast en kostrådgivare, dietist eller personlig tränare.

Även du som är rådgivare kan använda mobilen för stora delar av din administration. Då öppnar du en webbläsare i mobilen, går till https://kost.nutritiondata.se/  och loggar in med dina vanliga inloggningsuppgifter. Spara sen sidan som genväg på skärmen.

Vilka livsmedelsdatabaser används i Nutrition Data?

Som grund används Svenska Livsmedelverkets databas. Den kompletteras av Nutrition Datas egen databas som innehåller beräknade livsmedel, kosttillägg från nutritionföretag samt de livsmedel från den finska, norska och amerikanska livsmedelsdatabasen som är relevanta för den svenska marknaden.

Det finns också möjlighet att aktivera livsmedelsföretagens databas Validoo som innehåller de näringsuppgifter som företagen själva rapporterat in, alltså det som står på förpackningarna.

Kan man scanna in livsmedel när man kostregistrerar?

Ja, dietisten/kostrådgivaren kan aktivera scanning till klienten så att denne enklare kan hitta rätt livsmedel när han eller hon registrerar sin mat i dagboken.

Det man måste vara medveten om är att om man aktiverar scanning så kommer vissa näringsdiagram att visa fel värden. Det beror på att den databas som informationen hämtas från bara innehåller den näringsinformation som står på förpackningen.

Kan jag lägga till egna livsmedel i programmet?

Ja det gör du under menyvalet Livsmedel. Tänk bara på att de näringsämnen du inte fyller i gör att näringsdiagrammen inte kommer att stämma till hundra procent.

GDPR – hur hanteras personuppgifter?

DINA PERSONUPPGIFTER

Som abonnent på Nutrition Data godkänner du att vi lagrar ditt namn, mailadress, faktureringsadress och telefonnummer i vårt system. Dessa uppgifter är säkert förvarade och delas inte med någon tredje part. Dina personuppgifter används endast vid fakturering, för att informera om viktiga förändringar i programmet och för att kunna ge dig bra support.

KLIENTERNAS PERSONUPPGIFTER

När du lägger upp dina klienter i Nutrition Data uppger du inte något personnummer, adress eller telefonnummer och du behöver inte heller ange ett namn, vilket gör att registreringarna som görs inte kan härledas till någon person.

Om du vill skicka ut ett välkomstmail till klienten så måste e-postadressen anges. Klienten godkänner då att den får förvaras i systemet i samband med att hen väljer lösenord.

Om du inte vill ange klientens e-postadress i systemet så går det bra att ge klienten användarnamn och lösenord manuellt.

SÄKERHET

Driften sker av VAIA Cloud hosting, Västerbotten, där man tar mycket allvarligt på att hålla systemet uppdaterat och säkert.

Nutrition Data har ett SLL-certifikat installerat, vilket innebär att all data som skickas mellan vår server och din web-browser krypteras.

All data sparas i AWS Svenska datacenter. AWS överför aldrig data utan kundens medgivande.
AWS Data protection for EU custumers
GDPR compliance when using AWS services

Behöver man någon utbildning för att kunna använda Nutrition Data?

Du behöver ingen utbildning för att hantera själva programmet, men i och med att Nutrition Data är ett verktyg för dig som arbetar med att ge råd inom kost och/eller träning så bör du vara utbildad inom dessa områden.

Kan jag som användare påverka hur programmet utvecklas i framtiden?

Ja. Vi jobbar kontinuerligt med att bygga nya funktioner, förbättra de befintliga och för att hålla programmet säkert och aktuellt. I det arbetet är våra användare mycket viktiga och vi är mycket tacksamma för alla tips och idéer.